Gunkan maki
Rodzaj przepisu: Sushi
Kuchnia: Japońska
 
Składniki
  • kawałki tuńczyka
  • przesmażona ikra
  • awokado
  • rzodkiew daikon
  • grzyby shitake
  • kilka płatów wodorostów nori
Sumeshi
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
Dodatki
  • wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
Instrukcje
  1. Ryż przepłukaj kilkukrotnie w zimnej wodzie, aż będzie ona klarowna po odlaniu. Zalej ryż szklanką wody i zagotuj. Po zagotowaniu przemieszaj i zmniejsz ogień na najmniejszy możliwy, gotuj kolejne 15 minut.
  2. Zdejmujemy ryż z ognia ale zostawiamy pod przykrywką jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie przekładamy ryż do miski, najlepiej drewnianej. Cukier i sól mieszamy z octem i dodajemy do ryżu. Dokładnie, ale ostrożnie, by nie pognieść ziarenek ryżu, mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy do ostygnięcia przykryte wilgotną bawełnianą ścierką.
  3. Rybę kroimy w drobną kostkę. Awokado i rzodkiew obieramy i kroimy w paseczki. Rzodkiew przepłukujemy zimną wodą. Płaty nori tniemy nożyczkami, każdy na 6 pasków.
  4. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulkę ryżu w owalny kształt (podobnie jak do nigiri sushi). Delikatnie spłaszczamy i owijamy paskiem wodorostów nori w taki sposób, by wodorosty wystawały nad ryż na ok. 1cm, tworząc krawędź. Końcówkę nori zwilżamy sosem sojowym i zlepiamy.
  5. Na ryżu układamy dodatki: tuńczyka i rzodkiew daikon lub ikrę i awokado. Z boku wsuwamy po jednym shitake. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i imbirem marynowanym.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/gunkan-maki-sushi/