Domowy twaróg
Rodzaj przepisu: Dodatki
Kuchnia: Czeska, Polska, Rosyjska, Ukraińska
 
Składniki
  • 3 l mleka
Instrukcje
  1. Mleko wlewamy do garnka, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż się zsiądzie (2-3 dni).
  2. Garnek z mlekiem stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 30 minut, nie mieszając. Uważamy, by temperatura nie przekroczyła 50°C (jeśli nie mamy termometru, możemy użyć palca - mleko nie powinno parzyć).
  3. Po ok. 30 minutach warzenia skrzepy twarogu powinny pływać w serwatce. Odstawiamy garnek do ostygnięcia.
  4. Durszlak lub sito wykładamy gazą i wstawiamy do miski. Wylewamy na to serwatkę ze skrzepami twarogu, Odciskamy twaróg przez gazę. Opcjonalnie możemy zostawić go jeszcze na kilka godzin w lodówce dociśnięty przykrywką, by nabrał bardziej zwartej formy.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/domowy-twarog/