Pierś kaczki w miodzie
Rodzaj przepisu: Dania główne
Kuchnia: Francuska
 
Składniki
  • pierś kaczki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Instrukcje
  1. Pierś kaczki oczyszczamy i odkrawamy nadmiar skóry (gdy obrócimy pierś skórą do dołu, to części wystające poza mięso można odkroić). Nacinamy skórę w kratkę, po czym nacieramy pierś solą i pieprzem.
  2. Układamy pierś na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie obracamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Odkładamy na bok, pod przykryciem, by utrzymać ciepło.
  3. Zlewamy cały tłuszcz z patelni i nakładamy na nią miód i ocet balsamiczny. Podgrzewamy mieszając, aż miód zacznie się pienić. Zdejmujemy z ognia, by sos trochę przestygł (im bardziej wystygnie, tym gęstszy będzie).
  4. Pierś kaczki kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki. Układamy na purée ziemniaczanym, polewamy sosem i podajemy z rukolą.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/piers-kaczki-miodzie/