Pączki
Rodzaj przepisu: Desery
Kuchnia: Polska
 
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 8 żółtek
  • 100 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 białek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1 kg smalcu lub
    1 l oleju rzepakowego
  • Lukier:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda
  • Nadzienie:
  • marmolada
  • lub konfitura wiśniowa
  • lub malinowa
Instrukcje
  1. Połowę szklanki mleka podgrzać tak, by było lekko ciepłe (nie gorące!). Dodać drożdże i dokładnie rozmieszać.
  2. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać szklankę mąki - stopniowo i cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać aromat migdałowy i wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. W dużej misce połączyć zaczyn (1), mąkę z mlekiem (2), żółtka (3) i na końcu białka (4). Wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  6. Po tym czasie dodać resztę mąki i zagnieść. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  7. Oprószyć stolnicę i wałek mąką. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm.
  8. Szklanką (ok. 7 cm) wycinamy kółka i odkładamy na deskę lub blachę oprószoną mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  9. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Temperatura musi wynosić conajmniej160°C (optymalne będzie 170-180°C). Można wrzucić najpierw mały kawałek ciasta, powinien od razu zacząć się smażyć. Pączki smażymy na ciemnozłoty kolor, najpierw z jednej strony a potem z drugiej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
  10. Szprycą ze specjalną końcówką lub dużą strzykawką nadziewamy pączki konfiturą. Jeżeli konfitura ma większe kawałki owoców, warto ją najpierw zmiksować.
  11. Składniki lukru mieszamy dokładnie i polewamy pączki. Możemy je dodatkowo przyozdobić płatkami migdałowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową albo wiórkami kokosowymi.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/paczki-z-przepisu-lucyny-cwierczakiewiczowej/