Risotto grzybowe
Rodzaj przepisu: Danie główne
Kuchnia: Włoska
 
Składniki
  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g grzybów
  • 200 g surowego boczku
  • 1,5 l bulionu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 100 ml białego wina
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
Instrukcje
  1. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do czasu wytopienia tłuszczu. Dorzucamy pokrojone w kostkę grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu kolejne 10 minut.
  2. Na drugiej patelni roztapiamy masło. Dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę przez ok. 5 minut.
  3. Wsypujemy na patelnię ryż arborio. Prażymy ok. 2 minuty, mieszając przy tym cały czas. Po tym czasie, wlewamy wino.
  4. Od tego momentu należy mieszać potrawę niemalże nieustannie. Podlewamy ryż chochlą bulionu, po czym mieszamy, aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu.
  5. Dorzucamy do dania grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  6. Posypujemy danie tartym parmezanem, energicznie mieszamy. Podajemy po przestygnięciu.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/risotto-grzybowe/