Spaghetti alla carbonara
Rodzaj przepisu: Dania główne
Kuchnia: Włoska
 
Składniki
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku (najlepiej Pancetta albo Guanciale)
  • 100 g sera Pecorino Romano
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Instrukcje
  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Podsmażamy na rumiano i zdejmujemy z ognia.
  3. Mieszamy makaron z boczkiem i tłuszczem. Dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka i żółtko i jeszcze raz mieszamy.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/spaghetti-alla-carbonara/