Kurczak Kung Pao
Rodzaj przepisu: Danie główne
Kuchnia: Chińska
 
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 5 cebulek dymek
  • 10 papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju
Marynata
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego (lub sherry albo wódki)
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka bulionu (lub wody)
Instrukcje
  1. Kurczaka pokrój w kostkę. Składniki marynaty wymieszaj i połącz z kurczakiem. Odstaw w chłodne miejsce.
  2. Składniki sosu połącz i dokładnie wymieszaj.
  3. Dymkę, czosnek i imbir posiekaj drobno. Chili oczyść z pestek i pokrój w paseczki.
  4. Rozgrzej na woku 2 łyżki oleju. Wrzuć papryczki chili, pieprz syczuański, czosnek i imbir. Smaż ciągle mieszając aż papryczki zczernieją na brzegach. Dodaj cebulę i orzeszki, wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Do woka dodaj zamarynowanego kurczaka. Smaż mieszając, aż nabierze złotego koloru. Wlej sos, dokładnie wymieszaj.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/kurczak-kung-pao/