Pierś gęsi pieczona z jabłkami
Rodzaj przepisu: Dania główne
Kuchnia: Polska
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Całkowity czas: 
Porcji: 4
 
Składniki
    • 1 pierś gęsi
  • 1 pierś gęsi
  • 4 jabłka
  • sól, pieprz
Instrukcje
  1. Pierś nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na 2h.
  2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Na jabłkach kładziemy pierś skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200°C i pieczemy pod przykryciem przez 1h.
  4. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, podlewamy pierś wytworzony sosem i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie, aż skóra nabierze brązowego odcienia.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy pierś, a do osobnego naczynia nabieramy upieczonych jabłek i rozbełtujemy z odrobiną wytopionego tłuszczu. Tak powstały sos wykorzystujemy do polania gęsi na talerzu.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/piers-gesi-pieczona-z-jablkami/