Zupa wątrobiana
Rodzaj przepisu: Zupy
Kuchnia: Polska
 
Składniki
Mus z wątróbki
  • 300g wątróbki cielęcej (lub wołowej, drobiowej)
  • 150g masła
  • 1 cebula
  • 80ml Porto
  • 2 jajka
  • gałązka tymianku
  • sól, pieprz
Mus z pieczonych jabłek
  • 2 jabłka (najlepiej antonówki)
  • 70g masła
Oliwa szczypiorkowa
  • pół pęczka szczypiorku
  • 50ml oliwy
  • szczypta soli
Bulion
  • porcja rosołowa z kaczki
  • 300g pręgi wołowej
  • 3l wody
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki lub lubczyku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Puder z chleba
  • Chleb razowy
Instrukcje
Mus z wątróbki
  1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na 2 łyżkach masła razem z tymiankiem.
  2. Porto redukujemy o połowę.
  3. Oczyszczoną wątróbkę dokładnie blendujemy razem z przesmażoną cebulką. Dodajemy porto, jajka, resztę masła, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
  4. Całość przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej w 150°C przez ok. 1h. Gotowy mus odstawiamy do wystygnięcia.
Mus z pieczonych jabłek
  1. Jabłka pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 45 minut, aż będą miękkie.
  2. Po upieczeniu usuwamy skórę i gniazda nasienne, a miąższ przecieramy przez sito. Przy pomocy blendera łączymy z miękkim masłem, schładzamy.
Oliwa szczypiorkowa
  1. Szczypiorek ucieramy w moździerzu razem z oliwą, dodajemy sól i przecedzamy przez sito.
Puder z chleba razowego
  1. Jeśli chleb jest czerstwy, to mielimy go po prostu na puder. Jeśli nie jest dostatecznie suchy, podpiekamy go najpierw w 100°C przez ok. 30 minut, a następnie mielimy.
Bulion
  1. Cebulę kroimy na pół i opiekamy nad gazem, lub pieczemy przez 30 minut w 200°C.
  2. Mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym odszumowujemy. Zmniejszamy ogień, żeby woda tylko "pyrkała". Dorzucamy obraną włoszczyznę, cebulę, natkę pietruszki lub lubczyk oraz przyprawy. Gotujemy przez 2,5 godziny.
Serwowanie
  1. Na talerz nakładamy porcję musu z wątróbki i ostrożnie zalewamy bulionem. Na wierzch nakładamy kropki z musu jabłkowego i kilka kropel oliwy szczypiorkowej. Ozdabiamy świeżym lubczykiem i posypujemy pudrem z chleba. Podajemy od razu.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/zupa-watrobiana/