Biała kiełbasa wielkopolska
Rodzaj przepisu: Przetwory
Kuchnia: Polska
 
Składniki
  • 2kg łopatki
  • 1kg karkówki
  • 1kg boczku
  • 1kg podgardla
  • 500-750g lodowatej wody
  • jelita wieprzowe
Przyprawy
  • 85g soli
  • 7,5g pieprzu
  • 15g pieprzu ziołowego
  • 25g suszonego czosnku
  • 25g majeraku
  • 15g cukru
  • 15g gorczycy
Parzenie
  • 3l wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
Instrukcje
  1. Mięso mielimy dwukrotnie a następnie dokładnie wyrabiamy z przyprawami z dodatkiem lodowatej wody. Odstawiamy na 2h.
  2. Jelita namaczamy w wodzie przez 2h.
  3. Nabijamy jelita mięsem skręcając kiełbaski. Jeżeli do flaka dostaną się pęcherze powietrza, możemy je przebić szpilką.
  4. Wodę do parzenia podgrzewamy do 70-75°C i pilnujemy, by nie wychodziła poza ten zakres. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kiełbaski parzymy przez ok. 30 minut.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/biala-kielbasa-wielkopolska/