Kiszka ziemniaczana
Rodzaj przepisu: Dania główne
Kuchnia: Białoruska, Polska
 
Składniki
  • 5 kg ziemniaków
  • 1 kg boczku
  • 5 cebul
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 5 łyżek suszonego majeranku
  • smalec
Instrukcje
  1. Jelita wieprzowe opłucz z soli i namocz przez 90 minut.
  2. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Smażymy boczek aż wytopi się tłuszcz, a następnie dodajemy cebulę i smażymy do zrumienienia.
  3. Ziemniaki ścieramy na tarce. Pulpę odciskamy na sitku z nadmiaru wody, a następnie mieszamy z cebulą, boczkiem, jajkami oraz przyprawami.
  4. Farsz ładujemy luźno do flaków.
  5. Blachę do pieczenia smarujemy smalcem. Kiszkę układamy na blasze, nakłuwamy co kilka centymetrów. Na wierzchu kiszki układamy plastry smalcu.
  6. Zapiekamy w 150°C do zrumienienia (ok. 1h), w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/kiszka-ziemniaczana/