Rodzaj przepisu: Desery
Kuchnia: Włoska
 
Składniki
  • 500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Instrukcje
  1. Truskawki zasypujemy połową cukru i odstawiamy na bok na ok. 30 minut, aż puszczą sok.
  2. Jajko i żółtka ubijamy na parze z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 5 minut, aż powstanie puszysta piana. Zdejmujemy miskę znad pary i ubijamy przez kolejne 5 minut.
  3. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę na sztywną pianę. Dodajemy do masy jajecznej i łączymy z truskawkami. Dokładnie mieszamy.
  4. Wylewamy masę do foremki i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/semifreddo-truskawkowe/