Rodzaj przepisu: Danie główne
Kuchnia: Rosyjska
 
Składniki
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 50 g masła
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • klarowane masło do smażenia
  • Panierka
  • mąka
  • bułka tarta
  • 1 roztrzepane jajko
Instrukcje
  1. Piersi kurczaka przekraiamy na pół, każdą połówkę delikatnie roztłukujemy przez woreczek. Solimy, pieprzymy i skraplamy sokiem z cytryny.
  2. Siekamy czosnek i natkę pietruszki, mieszamy z masłem. Dzielimy na cztery części, zawijamy je w piersi kurczaka, spinamy wykałaczką.
  3. Panierujemy kotlety w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
  4. Rozgrzewamy klarowane masło. Smażymy kotlety na złoto.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/kotlet-de-volaille/