Rodzaj przepisu: Desery
Kuchnia: Polska
 
Składniki
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 g płatków migdałowych
Instrukcje
  1. Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy kaszę i łyżeczkę masła, zmniejszamy ogień. Gdy kasza wchłonie prawie cały płyn (ok. 15 minut) zdejmujemy garnek z kuchenki, ale zostawiamy jeszcze pod przykryciem.
  2. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i smażymy gruszki z cukrem i cynamonem aż będą miękkie.
  3. Do gruszek dodajemy migdały i mieszamy. Podajemy z kaszą.
Recipe by FoodTrek at http://foodtrek.pl/jaglanka-z-gruszkami/