• Kuchnie
    • Polska
    • Chińska
    • Japońska
    • Amerykańska
    • Grecka
    • Meksykańska
    • Holenderska
    • Tunezyjska
    • Francuska
    • Armeńska
    • Rosyjska
    • Tajska
    • Czeska
    • Włoska
    • Ukraińska
    • Indyjska
    • Niemiecka
  • Dania główne
  • Zupy
  • Przystawki
  • Desery
  • Przetwory
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

FoodTrek

Poznaj smaki kuchni z całego świata

  • Home
  • Przepisy
  • Podróże
  • Recenzje
  • O mnie
  • Kontakt

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

Rodowód kotleta de volaille budzi kontrowersje. De volaille oznacza w języku francuskim „z drobiu”, lecz rosyjska nazwa tego dania – Котлета по-киевски, czyli kotlet po kijowsku, sugeruje raczej pochodzenie ukraińskie. Wbrew wszelkim pozorom, kotlet de volaille to danie kuchni rosyjskiej :)

Za autora tego przepisu uznaje się słynnego francuskiego kucharza – Marie-Antoine’a Carême. Zaserwował je w XVIII wieku na dworze cara Aleksandra I, gdzie pracował jako szef kuchni.

W oryginalnym kotlecie de volaille znajdziemy jedynie masło czosnkowe-ziołowe. Panierka musi być szczelna, by masełko nie wyciekło. Najlepszy efekt osiągniemy używając do smażenia klarowanego masła, możemy je jednak zastąpić olejem roślinnym. Pamiętajmy tylko, by porządnie go rozgrzać – dzięki temu panierka nie wchłonie dużo oleju i pozostanie chrupiąca.

 
Drukuj
Rodzaj przepisu: Danie główne
Kuchnia: Rosyjska
Składniki
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 50 g masła
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • klarowane masło do smażenia
  • Panierka
  • mąka
  • bułka tarta
  • 1 roztrzepane jajko
Instrukcje
  1. Piersi kurczaka przekraiamy na pół, każdą połówkę delikatnie roztłukujemy przez woreczek. Solimy, pieprzymy i skraplamy sokiem z cytryny.
  2. Siekamy czosnek i natkę pietruszki, mieszamy z masłem. Dzielimy na cztery części, zawijamy je w piersi kurczaka, spinamy wykałaczką.
  3. Panierujemy kotlety w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
  4. Rozgrzewamy klarowane masło. Smażymy kotlety na złoto.
3.5.3208

 

Podziel się:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Pocket
  • Drukuj

Przepisy1 Comment

« Risotto z kurczakiem i warzywami
Curry z kurczaka i mango »

Comments

  1. Sławomira says

    2 maja 2016 at 11:21

    Zajrzałam do kuchni rosyjskiej, bo słowiańska i bo jak raz chciałam wejść do restauracji z taką kuchnią, to w menu były jedynie śledzie wszelkiego rodzaju. Zaglądam, a tu jedno z moich ulubionych dań okazuje się jednak rosyjskie :D Choć skoro wymyślił je Francuz dla cara to trudno określić narodowość.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń ten przepis:  

Cześć!

Mam na imię Aurelia i uwielbiam jedzenie :) Miło mi cię gościć na moim blogu poświęconym kuchni regionalnej, tradycyjnej i historycznej. Jeśli masz jakieś pytania, napisz do mnie.

Instagram

Pokaż więcej...
Instagram

Copyright © 2018 · Savory theme by Restored 316