Przepis na mleko gdańskie znajdziemy już w najstarszej polskiej książce kucharskiej, a możemy podejrzewać, że już wtedy był on znany od dawna. Tylko trzy składniki – śmietana, cukier i migdały. Wystarczy „uwiercić” razem i w 10 minut mamy gotowy deserek:
Weźmij migdałów oparzonych, uwierć bardzo dobrze, przydawszy cukru tłuczonego białego, weźmij śmietany gęstej. Ubij to wszystko społem dobrze, daj na stół.
W sam raz, gdy odzywa się nagły apetyt na słodkie ;)
W późniejszych przepisach znajdziemy dodatkowo sugestię by piankę podawać na waflu, a migdały do posypania można najpierw podsmażyć. Ja proponuję wykorzystać cukier migdałowy, dzięki czemu możemy pominąć ucieranie migdałów – aromat z cukru będzie wyraźnie wyczuwalny.
- 250g śmietany kremówki
- 30g cukru migdałowego
- garść migdałów w płatkach
- Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier migdałowy i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj posypane płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz