• Kuchnie
    • Polska
    • Chińska
    • Japońska
    • Amerykańska
    • Grecka
    • Meksykańska
    • Holenderska
    • Tunezyjska
    • Francuska
    • Armeńska
    • Rosyjska
    • Tajska
    • Czeska
    • Włoska
    • Ukraińska
    • Indyjska
    • Niemiecka
  • Dania główne
  • Zupy
  • Przystawki
  • Desery
  • Przetwory
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

FoodTrek

Poznaj smaki kuchni z całego świata

  • Home
  • Przepisy
  • Podróże
  • Recenzje
  • O mnie
  • Kontakt

Mleko gdańskie

Mleko gdańskiePrzepis na mleko gdańskie znajdziemy już w najstarszej polskiej książce kucharskiej, a możemy podejrzewać, że już wtedy był on znany od dawna. Tylko trzy składniki – śmietana, cukier i migdały. Wystarczy „uwiercić” razem i w 10 minut mamy gotowy deserek:

Weźmij migdałów oparzonych, uwierć bardzo dobrze, przydawszy cukru tłuczonego białego, weźmij śmietany gęstej. Ubij to wszystko społem dobrze, daj na stół.

W sam raz, gdy odzywa się nagły apetyt na słodkie ;)

W późniejszych przepisach znajdziemy dodatkowo sugestię by piankę podawać na waflu, a migdały do posypania można najpierw podsmażyć. Ja proponuję wykorzystać cukier migdałowy, dzięki czemu możemy pominąć ucieranie migdałów – aromat z cukru będzie wyraźnie wyczuwalny.

Mleko gdańskie
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 m
Czas gotowania
Całkowity czas
10 m
 
Rodzaj przepisu: Desery
Kuchnia: Polska, Niemiecka
Składniki
  • 250g śmietany kremówki
  • 30g cukru migdałowego
  • garść migdałów w płatkach
Instrukcje
  1. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier migdałowy i dokładnie wymieszaj.
  2. Podawaj posypane płatkami migdałowymi.
3.5.3229

 

Podziel się:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Pocket
  • Drukuj

Compendium Ferculorum// PrzepisyLeave a Comment

« Kurczak smaczny – drugie podejście

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń ten przepis:  

Cześć!

Mam na imię Aurelia i uwielbiam jedzenie :) Miło mi cię gościć na moim blogu poświęconym kuchni regionalnej, tradycyjnej i historycznej. Jeśli masz jakieś pytania, napisz do mnie.

Instagram

Pokaż więcej...
Instagram

Copyright © 2018 · Savory theme by Restored 316