• Kuchnie
    • Polska
    • Chińska
    • Japońska
    • Amerykańska
    • Grecka
    • Meksykańska
    • Holenderska
    • Tunezyjska
    • Francuska
    • Armeńska
    • Rosyjska
    • Tajska
    • Czeska
    • Włoska
    • Ukraińska
    • Indyjska
    • Niemiecka
  • Dania główne
  • Zupy
  • Przystawki
  • Desery
  • Przetwory
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

FoodTrek

Poznaj smaki kuchni z całego świata

  • Home
  • Przepisy
  • Podróże
  • Recenzje
  • O mnie
  • Kontakt

Penne all’arrabbiata

Penne all'arrabbiataRzymski sos arrabbiata jest jednym z najbardziej charakterystycznych sosów kuchni włoskiej. Świetność tego sosu wynika z jego prostoty – to tylko kilka bazowych składników. Pomidory, czosnek, oliwa i chili. Gotowe danie posypujemy świeżą natką pietruszki i tartym serem pecorino romano.

Arrabbiata oznacza dosłownie „wściekły”. To papryczki chili nadają daniu charakteru :) Powinno być ostre i intensywne. Makaron nie powinien „pływać” w sosie, a jedynie być nim delikatnie oblepiony.

Penne all'arrabbiataNajczęściej sos ten łączy się z makaronem penne rigate, czyli takim rurkom, które posiadają rowki (w odróżnieniu do gładkiego penne liscie). Nazwa penne to liczba mnoga od łacińskiego słowa penna, oznaczającego pióro. Nie chodzi wcale o lekkość makaronu, a raczej o jego charakterystyczne, skośne cięcie. W podobny sposób przycinano gęsie pióra, które były najpopularniejszym przyrządem do pisania atramentem od VI do aż XIX wieku. Dopiero wynalezienie metalowej stalówki sprawiło odłożenie ptasich piór do lamusa.

 

 
Drukuj
Rodzaj przepisu: Dania główne
Kuchnia: Włoska
Składniki
  • 200 g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • 2 papryczki papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g sera pecorino romano
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Instrukcje
  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy posiekany czosnek i chili przez ok. minutę po czym wlewamy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
3.5.3208

Podziel się:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Pocket
  • Drukuj

PrzepisyLeave a Comment

« Panir
Hatsu yakitori »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń ten przepis:  

Cześć!

Mam na imię Aurelia i uwielbiam jedzenie :) Miło mi cię gościć na moim blogu poświęconym kuchni regionalnej, tradycyjnej i historycznej. Jeśli masz jakieś pytania, napisz do mnie.

Instagram

Pokaż więcej...
Instagram

Copyright © 2019 · Savory theme by Restored 316