Najprostsze do zapamiętania, bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie ma możliwości, by wyszedł z tego zakalec :)
W klasycznym przepisie na ciasto kruche proporcje głównych składników wynoszą 3:2:1
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- + 2 żółtka jajek
Owoców można oczywiście dać mniej lub więcej, w zależności od upodobań czy obfitości zbiorów.
Proste ciasto kruche z truskawkami
Rodzaj przepisu: Desery
Kuchnia: Polska
Składniki
- 400 g truskawek
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
Instrukcje
- Mąkę i cukier wsypujemy do miski, dodajemy żółtka oraz masło posiekane nożem. Zagniatamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy ⅔ ciasta, wylepiamy też boki. Na ciasto wysypujemy owoce. Kruszymy pozostałe ciasto i wykładamy na wierzch owoców.
- Pieczemy przez 30 minut w 190°C.
Dodaj komentarz